Ciąża i okres karmienia piersią to czas mocno obciążający dla organizmu kobiety. Suplementowanie właściwych witamin i minerałów wpływa pozytywnie nie tylko na zdrowie matki, ale także dziecka. Oczywiście, zbilansowana, zdrowa dieta jest najważniejsza, ale to czasem za mało, gdyż zapotrzebowanie młodej mamy na witaminy jest dużo większe niż normalnie.

Jedną z najważniejszych witamin w czasie ciąży jest witamina B9, czyli kwas foliowy. Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego suplementację należy rozpocząć (o ile to możliwe) nawet do pół roku przed zajściem w ciążę i kontynuować do zakończenia drugiego trymestru. Kwas foliowy pozytywnie wpływa na rozwój całego układu nerwowego, w tym mózgu. Ne jest to jednak jedyna witamina, którą warto przyjmować w trakcie ciąży i karmienia piersią.

O tych witaminach koniecznie pamiętaj

W ciąży i okresie karmienia piersią warto suplementować wieloskładnikowe preparaty witaminowe przeznaczone dla kobiet w ciąży. Zawierają one pełne spektrum witamin i mikroelementów potrzebnych do rozwoju płodu oraz regeneracji organizmu kobiety. Najważniejsze witaminy, o których należy pamiętać, to:

Witamina D3 – ma zasadniczy wpływ na gospodarkę wapniowo-fosforową, poprawia odporność i reguluje pracę wielu narządów, co więcej – istnieją badania, z których wynika, że witamina D3 wykazuje działanie plejtropowe, czyli oddziałuje pozytywnie na cały ludzki organizm (źródło: A. Wawrzyniak i wsp. Plejotropowe działanie witamin D i K, Pediatr. Med.2015, 11 (4), s. 374-381). Dodatkowo witamina D3 pozwala utrzymać dobry nastrój, co bardzo istotne w okresie poporodowym. Niedobory występują często, ponieważ do jej syntezy w sposób naturalny potrzebny jest wpływ promieni słonecznych. Należy ją suplementować od drugiego trymestru ciąży do momentu zakończenia karmienia piersią.

Witamina A – jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i regeneracji organizmu. Naturalnie występuje w marchwi, dyni, cukinii, szparagach, maśle, śmietanie, morskich rybach i jajach.

Witamina C – ma duże znaczenie w budowaniu odporności i dla rozwoju układu nerwowego, stymuluje wytwarzanie kolagenu, który bierze udział w regeneracji komórek skóry, dzięki czemu szybciej wrócisz do swojej formy sprzed ciąży. Występuje m.in. w aceroli, owocach róży, pietruszce, czarnych porzeczkach, papryce (duże ilości są w chili), szpinaku, kapuście i pomidorach.

Witamina B1 – wspomaga pracę układu nerwowego i jest niezbędna do wytworzenia energii, dlatego też ważne jest, żeby znalazła się w diecie młodej mamy. Dobrze wpływa na mięśnie, serce, pamięć i koncentrację. Zawierają ją m.in. orzechy pistacjowe oraz żytnie i pszenne pieczywo pełnoziarniste. Przeczytaj więcej o witaminach z grupy B w serwisie witaminydlakobiet.pl.

Witamina E – skutecznie chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia układ odpornościowy oraz opóźnia procesy starzenia się komórek. Jest ważna dla regeneracji po porodzie. Jej źródłem są zielone warzywa liściaste (np. sałata, szpinak, pietruszka, brokuły), oleje roślinne, orzechy, słonecznik, a także płatki zbożowe.

W diecie młodych mam oprócz zestawu witamin istotne są także mikroelementy, m.in. żelazo, jod, cynk oraz kwasy DHA.

Brak komentarzy
by admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *